ELEKTRYCZNIAK BLIŻEJ AMERYKI

W poniedziałek, 26 marca, uczniowie klasy 3 DT wraz z opiekunami: panią Anną Stankowicz oraz panem Tomaszem Śniegur, wzięli udział w zajęciach otwartych dla szkół ponadgimnazjalnych z zakresu realioznawstwa i kultury USA, które odbyły się w sali audytoryjnej w Regionalnym Centrum Kształcenia Języków Obcych w Opolu.

Nasi uczniowie wysłuchali wykładu pt. “WHAT’S COOKING? AMERICAN FOOD” prowadzonego przez pana Jeffreya Hamblena. Tematyka spotkania dotyczyła symboli związanych z Ameryką, a w szczególności upodobań kulinarnych Amerykanów. Słuchacze dowiedzieli się o kilku corocznych amerykańskich zwyczajach związanych z obchodami Święta Dziękczynienia oraz potrawach jadanych w tym szczególnym dniu. Poznali sekrety popularności hamburgera, coca coli czy takich rarytasów jak smażone masło na patyku :O). W prezentacji multimedialnej została również przedstawiona krótka historia powstania amerykańskich barów szybkiej obsługi znanych na całym świecie, takich jak McDonald’s i KFC. Wykład prowadzony był w całości w języku angielskim i wzbudził duże zainteresowanie wśród uczniów naszej Szkoły ze względu na liczne, zawarte w nim, ciekawostki związane z kulturą Stanów Zjednoczonych.